VERENIGDE NATIES BELONEN DE STAD GENT ALS SDG VOICE 2017

De campagne “SDG Voices” van de stad Gent werd geselecteerd door een onafhankelijke jury en erkend door de SDG Action Campaign van de Verenigde Naties voor zijn “uitzonderlijke en innovatieve bijdrage aan de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen”. De Succesvolle communicatiecampagne won de hoofdprijs in de categorie ‘communicatie’.

De prijs werd op woensdag 21 maart 2018 uitgereikt in het kader van het Global Festival of Action for Sustainable Development (21-23 maart 2018) in Bonn, Duitsland.

HET “SDG VOICE”-PROJECT VAN DE STAD GENT

Gent daagde vijf andere Belgische steden uit om de sensibilisering voor de SDG’s te promoten en zo de Belgische burgers aan te moedigen en te mobiliseren voor de uitvoering van de SDG’s in hun dagelijks leven via de ontwikkeling van een reeks van vijf concrete en competitieve uitdagingen(link is external):

  • “Eet massaal sociaal” (SDG 1.4)
  • “Dagen Zonder Vlees” (SDG 2.4)
  • “Iedereen op de fiets” (SDG 3.9)
  • “Lesmarathon” (SDG 4a)
  • “Iedereen Feminist” (SDG 5.5)

Bovendien werden er vele grootschalige acties ondernomen tijdens deze campagne. Denk bijvoorbeeld aan het stadsbestuur dat de SDG’s in de voorbereiding van de stadsplanning op lange termijn geïntegreerd heeft, de Universiteit en Academie Gent die de SDG’s in hun nieuwe beleidsstrategie opgenomen hebben etc.

De campagne heeft verschillende actoren samengebracht zoals de Gentse instellingen, The Shift, verschillende ngo’s, vzw’s etc. en de weg geëffend voor nieuwe partnerschappen met organisaties zoals de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de Universiteit en Academie Gent, CSR Europe etc.

DE CEREMONIE

Dit evenement werd georganiseerd door de SDG Action Campaign van de Verenigde Naties met de steun van de FOD Ontwikkelingssamenwerking en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wie de SDGs op een inspirerende en innovatieve manier uitdroeg, maakte kans op deze prijs, verdeeld over zeven categorieën. In totaal ontving United Nations SDG Action Campaign ruim 740 aanmeldingen, afkomstig uit zeven continenten en 125 landen. Gent kwam met de campagne SDG Uitdagingen als beste uit de bus in de categorie ‘communicatie’.

Een Gentse delegatie, onder leiding van Daniel Termont, was aanwezig tijdens de tweede editie van het Global Festival of Action for Sustainable Development in Bonn (Duitsland) om de prijs in ontvangst te nemen.

“Deze prijs doet mij bijzonder veel plezier. We hebben geen klassieke communicatiecampagne opgezet, met alleen de obligate affiche, flyer en website. Gent is niet voor niks een echte ‘City of People’: we hebben én de Gentenaars én de inwoners van vijf andere steden betrokken bij een creatieve campagne die heel wat aandacht kreeg. De ‘UN SDG Action Award’ is daarom ook een schitterende ‘dank u wel’ voor al die mensen die meewerkten.”

Daniël Termont, burgemeester

Ter herinnering: de RTBF heeft begin deze maand een heel segment van het programma “Alors, on change!” aan de transitie van de stad Gent naar een duurzamere stad gewijd.

 

Original sources:

https://www.sdgs.be/nl/news/verenigde-naties-belonen-de-stad-gent-als-sdg-voice-2017 

https://stad.gent/over-gent-en-het-stadsbestuur/nieuws-evenementen/stad-gent-wint-un-sdg-action-award

Tags: